logo arrow
logo town
logo cothon
Scop
Mai mult
Temele evenimentului UPtown Ecothon constă în urbanizarea și ecologizarea capitalei, și pentru soluționarea celor două categorii de probleme am identificat un set de acțiuni orientative, precum îmbunătățirea mijloacelor de transport în comun, planificarea spațiului urban, gestionarea deșeurilor și a energiei, regenerarea urbană etc.
Prin evenimentul UPtown Ecothon lansăm o provocare echipelor formate din studenți și programatori profesioniști, cu scopul de a găsi și dezvolta împreună soluții inovative, moderne, aplicabile, eficiente și durabile, pentru (a diminua) problemele expuse.
De asemenea, prin acest eveniment sperăm ca ideile participanților să fie transmise mai departe unor instituții competente care să le pună în aplicare, conștientizând la rândul lor problemele cu care ne confruntăm zi de zi și aducând o schimbare în capitală.
Prin urmare, participanții vor putea contribui cu soluții pentru diminuarea poluării în zonele urbane și pentru îmbunătățirea infrastrcturii Bucureștiului și a condițiilor de trai, stimulându-și astfel creativitatea și spiritul de echipă.
Teme
Mai mult

Environmental Awareness

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc). În august, anul acesta, primăria din București a recunoscut într-un comunicat faptul ca orașul a ajuns la un nivel record de poluare, plasandu-se pe locul 6 printre cele mai poluate capitale din Europa, avand probleme cu lipsa unui transport public decent, a zonelor verzi bine amenajate si curate, a ordonării gunoaielor și în special poluarea aerului. (De asemenea, aceștia au declarat ca vor incerca sa reduca traficul și emisiile de-a lungul capitalei.)

Poluarea Aerului

La nivel statistic s-a demonstrat că toate afecțiunile au o evoluție mult mai rapidă dacă persoană respectivă trăiește într-un oraș cu nivel de poluare crescut. Astfel, creșterea ușoară a poluării aerului într-o perioada scurta de timp poate crește simptomele bolii preexistente în randul celor cu risc. De asemenea, aceasta determină în organism inmultirea anormala a celulelor și apariția celulelor atipice, canceroase la nivelul plamanilor, ce pot provoca cancerul pulmonar sau alte boli respiratorii cronice, precum astm, boli cardio-vasculare și pulmonare, bronsita cronică, la care se mai pot adăuga nasteriile premature și defectele din naștere etc. În 2019, România a ocupat locul opt în Europa la numărul morților din cauza poluării, la suta de mii de locuitori, conform unui raport al organizației GAHP, peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării, mai ales în marile orașe. În concluzie, este important de știut ca după expunerea la poluare, imunitatea organismului scade, iar riscul de infectii respiratorii crește.
Poluarea aerului este stimulata de mai mulți factori, precum:

Praful

Comparat cu alte orașe, Bucurestiul este foarte poluat, datorită a mai multor cauze, precum a șantierelor mult întârziate ce generează praf de ciment, al mașinilor parcate pe spațiul verde din jurul blocurilor pe care astfel îl distrug sau al pământului lipsit de verdeață ce generează mult mai mult praf.

Traficul

Cauza a doua treimi din poluarea cauzată în București este provocata de trafic, conform primăriei, avand automobile care elimina oxizi de azot, monoxid de carbon și dioxid de carbon, ce poate pune la risc sanatatea umana și viața plantelor.

Industriile

O alta sursa importantă de poluare este reprezentată de industrii și servicii, în care primăria capitalei a constatat ca este responsabilă cu mai mult de 25% din emisiile orașului. (O mare parte a acestui factor de poluare vine de la cele 6 instalații de încălzire industriale în aria Bucurestiului.)

City Planning

Zona Metropolitana București se află în decursul unei creșteri rapide sub forma extinderii urbane, care conduce la expansiunea continua a orașului, în unele cazuri omitand din proiectele de planificare problemele existente. Odată cu evolutia cantitativă acestea nu vor dispărea. ci doar se vor agrava treptat, presiunea devenind din ce în ce mai mare, și soluțiile din ce în ce mai greu de accesat. Statistic vorbind Bucurestiul se afla în topul celor mai aglomerate capitale din Europa, dar nu și în topul ce privește inovația. Pentru a ne juca micul nostru rol, echipa noastra s-a gandit sa alcatuiasca o lista cu problemele cărora le-ar prinde bine puțină inovație:

Traficul

Toți bucureștenii sunt familiarizați cu orele pierdute în trafic, necesitatea de a lăsa mereu o marjă de intarziere absurdă,, drumurile congestionate și autobuzele pline chiar și în pandemie. Printre cauzele traficului se numără parcarile și extinderea disproportionata cu îmbunătățirile infrastructurale. Țările europene au recurs la parcări subterane sau eliberarea unor spații laturalnice pentru a creea parcari special amenajate. Bucurestiul fiind deja un oraș cu prea puține benzi pentru numărul de masini ocuparea lor devine un impediment în trafic și o zona care are nevoie de inovație.

Spatiile verzi

Cu toții știm cat de importante sunt spațiile verzi pentru fiecare dintre noi, oportunitatea de a ieși în parc, de a te recrea, de a face sport și uneori doar cu rol peisagistic, indiferent de atribuire acestea sunt o plăcere și o necesitate în acelasi timp privind situatia climatica actuala. În schimb spațiile verzi din București sunt sub 10 mp/cap de locuitor. Suntem în urmă în ceea ce privește obiectivul din 2013 stabilit în acord cu legile naționale și al normelor Europene, unde cantitatea de spațiu verde pe cap de locuitor trebuia sa ajungă la 26 mp. Suntem la fel de departe de aceasta cifra chiar și în 2020, aflandu-ne potrivit datelor din 2014 la doar 9,86 mp/cap de locuitor. Spațiile verzi existente sunt restranse pentru a face loc construcțiilor iar cantitatea de betoane din București continua sa crească în timp cele ale copaciilor și firelor verzi scad.

Gunoaiele

Cand vine vorba de gunoaie cauza problemei reprezinta o combinatie intre „spiritul civic roman” și lipsa de planificare și implicare la nivel general. În situatia actuala intampina dificultati în a racola gunoaiele la timp din pubelele cetățenilor de a curata terenurile virane și cel mai important, suntem cu mult în urma cand vine vorba de curățarea străzilor. Suntem capitala europeană unde sticlele zburda pe bulevarde și străzi lăturalnice, acolo unde oamenii arunca chistoace la semafor, pe strada, în stația de autobuz, contribuind la frumoasă pătură de carton ce începe sa ne învelească orașul. Standardele europene ne cer sa colectam deseurile separat , iar noi abia putem sa separam deseurile de printre oameni. Noi credem că oriunde se poate realiza o schimbare, o schimbare în noi, o schimbare în tool-urile pe care le folosim, cu totii aspiram la o schimbare în jurul nostru. Hai sa facem o schimbare în orașul nostru!
Cerinte & Premii
Mai mult
Inovația și creativitatea sunt treptele principale pe care s-a bazat evoluția umanității, datorită lor ne bucurăm de confortul și oportunitățile din lumea în care trăim. Dintotdeauna oamenii au căutat acel „mai bine”. Au pus întrebări precum: Cum putem sa facem lucrurile mai ușor? Ce nu a văzut cel dinaintea mea și pot vedea eu? Am ratat ceva?. Noi credem ca lumea are nevoie de din ce în ce mai multe întrebări de genul, așa ca, am făcut dorința, de a se pune cat mai multe din aceste intrebari, misiunea noastra.

Acestea sunt cerințele în urma cărora vom determina dacă un proiect este fie cel mai creativ, cel mai inovativ sau cel mai aplicabil și implementabil:
UTE - Criterii și Cerințe (pdf)
Creativity Award
Creativitatea testeaza spre a dezlantui potențialul minții umane pentru a concepe noi idei. Cand ne gandim la creativitate ne gandim la ceva nemaivazut.
Innovation Award
Inovația are ca scop introducerea de schimbări în sisteme deja existente și stabile. Cand ne gandim la inovație ne referim la ceva care deja exista, îmbunătățit, uneori chiar transformat.
Utility & Implementation Award
Un proiect ce se incadreaza in criteriul de Utilitate & Implementare trebuie sa prezinte ceva care poate da rezultate pragmatice, care poate fi ușor aplicat de companii sau organizații guvernamentale, ceva care sa reprezinte o schimbare în viețile oamenilor, fie ea mica sau mare.
Cod de Conduita
Mai mult

Cod de conduită

Organizatorii acestui eveniment, echipa FTC de robotică Robo Sapiens, vor să încurajeze utilizarea valorilor esențiale ale competiției FTC și să determinăm, atât pe noi, cât și pe alții, să îmbunătățească comunitatea locală prin tehnologie. UPtown Ecothon și-a luat angajamentul de a asigura un mediu sigur și primitor, fără să ia în seamă vârsta, genul, rasa, etinia, naționalitatea, orientarea sexuală,identitatea de gen, dizabilitățile fizice și mentale, aspectul fizizc, neuro(a)tipicalitatea, religia, nivelul de cunoștințe, nivelul de experiență, statutul parental, statutul matrimonial, statutul socioeconomic sau trecutul, părerile politice, sau alte atribute. Organizatorii UPtown Ecothon împărtășsc responsabilitatea de a impune aceste politici fiind necesare pentru a menține un mediu deschis și binevoitor. Fiind organizatorii Uptown Ecohton, credem că principiile de mai jos sunt esențiale pentru a menține acest mediu. În plus, credem că sunt principii bune de viață în general.

Principii

Nu hărțui

Hărțuirea este orice comportament neodrit sau ostil spre orice persoană fără vreun motiv.
Hărțuirea conține, dar nu este limitat de:
Comentarii verbale care întăresc structurile sociale de dominare legate de gen, identitatea de gen și exprimarea acestuia, orientarea sexuală, dizabilitatea, aspectul fizic, mărimea corpului, rasa, vârsta, religia, nivelul de cunoștințe, nivelul de experiență
Imagini sexuale în locuri publice
Intimidare sau urmărire obsesivă
Fotografii sau înregistrări agresive
Întrerupere ale discuțiilor sau ale altor evenimente
Contact fizic neadecvat
Atenție sexuală nedorită
Susținere sau încurajarea oricărui comportament menționat mai sus
Comportamentul nu trebuie să fie intenționat pentru a fi considerată hărțuire. UPtown Ecothon nu va tolera un astfel de comportament.

Respectă opiniile și abilitățile altora

UPtown Ecothon este creat drept un loc pentru oamenii cu diferite abilități și abordări pentru a se întâlni și lucra împreună spre obiective comune. Ca și rezultat, nu ne așteptăm ca toți participanții să împărtășească aceeași opinie. Cu toate astea, ne așteptăm ca orice neînțelegere să fie tratată într-un mod respectuos. În plus, ne așteptăm ca membrii să îi educe pe ceilalți într-un mod respectuos. În acest sens, nu asumați nimănui nivelul de expertiză sau de cunoștințe. Să nu cricați o lipsă de informație sau să insistați asupra unei precizări inutile. Cu toții învățăm, așadar, acordați-le atât celorlați, cât și ție, loc să te dezvolți.

Ține-ti echipa deschisă

Cu excepția momentelor în care ar impiedica productivitate semnificativă, mereu este loc pentru noi persoane în cadrul proiectelor UPtown Ecothon. Acționând în alt mod ar fi contraproductiv obicetivelor projectului, astfel, orcine este interesat de proiect este binevenit sa se alăture, indiferent de vârstă, gen, etnie, naționalitate, orientare sexuală, identitate de gen, exprimarea genului, dizabilitatea mentală sau fizică, nivelul de experiență, statutul parental, statutul matrimonial, statutul socioeconomic sau trecut, orientarea politică sau alte atribute. Discriminarea va fi sancționată ca atare.

Fi cinstit

Echipele sunt așteptate să respecte și să adopte regulile și principiile eventimentului. Orice intenție răuvoitoare către celelate echipe sau membrii echipelor, precum sabotajul sau santajul, nu vor fi tolerate. În timp ce colaborarea este încurajată, plagiatul nu este, caz în care vor fi luate acțiuni adecvate.

Aspirații

În timp ce acest document există pentru a preveni un anume comportament nepotrivit, credem, de asemenea, că membrii comunității noastre ar trebui să lucreze spre a atinge un standard mai înalt. În acest sens, propunem următoare conduită, deși sunt considerate mai degrabă conduite aspiraționale decât necesare.

Construiește cu, nu pentru

Lucrează pentru asigurarea unei comunități respectate în toate stadiile de dezvoltare. Caută-i pe cei care sunt subreprezentați, și îndepărtează orice barieră către acces. Ascultă la fel de mult, sau mai mult decât vorbești, și ia în considerare deplină toate ideile, chiar dacă par improbabile la început.

Determină, experimentează și găsește o modalitate prin care toată lumea poate să contribuie

Atunci când mai mulți oameni își împătășesc cunoștințele și abilitățile, oferă proiectului o șansă mai mare de reușită. Când cineva apare cu o abilitate neobișnuită, caută modalități pentru a-i integra în echipă, decât motive pentru care nu ar funcționa colaborarea. Experimentează cu noi abordări, și nu-ți fie frică să încerci ceva ce s-ar putea să nu funcționeze.

Colaborarea

Unul dintre scopurile principale ale evenimetului UPtown Ecothon este să învățarea și dezvoltarea unor abilități. O modalitate prin care putem obține acest lucru este prin colaborare: munca fiecărei echipe trebuie să fie transparentă. În plus, echipele ar trebui să colaboreze între ele pentru a depăși obstacole și pentru a împărtăși idei. Cu toate acestea, copierea conceptelor și design-urilor altor echipe fără acordul lor, sau fără a adăuga contribuția ta aparte, este considerată plagiarism și nu va fi tolerat.

Proceduri

Depunerea unei plângeri

Dacă nu te descurci să rezolvi o problemă, sau te simți inconfortabil încercând să o rezolvi, poți contacta unul din organizatori, fie personal sau electronic (VIA FORM). Organizatpri sunt de acord să țină informația împărtășită privată conform încălcării Codului de Conduită, dar o pot dezvălui doar cu acordul persoanei/persoanelor afectate. Poți trimite un mesaj public sau anonim folosind insert (pagina de contact), caz în care va fi văzut de toți organizatorii. Vă rugăm să fiți conștienți de faptul că plânegerea electronică poate să nu fie văzută imediat.
Atunci când faceți o plângere. Informațiile următoare pot fi utile, dar nu necesare:
Cine a încălcat Codul de Conduită?
Când și unde a produsă încălcarea?
Ce s-a întâmplat?
Cine ar fi putut să fie martor când a avut loc încălcarea?
+/- Cine sunteți?

Rezultate

Organizatorii sunt de acord să trateze toate încălcările Codului de Conduită într-un mod imparțial și se vor strădui să aplice acest cod consistent. În situații în care acest lucru nu va putea fi posibil datortiă relațiilor personale sau profesionale, organizatorii vor trimite plângerea către o altă persoană împuternicită să rezolve astfel de neîțelegeri cu acordul persoanei/persoanelor afectate. Organizatorii pot acționa în mod corespunzător, incluzând eliminarea și interzicerea participării la alte evenimente, pentru a putea rezolva încălcarea codului de conduită. În cazul în care apar îndoieli, va avea prioritate ținta conduitei.